Noticias desde Castello Banfi, Toscana, Italia


James Suckling has just published on his website the list of 100 of best 2010 and 2011 Super Tuscan reds (90 points or more) and Banfi stands out with 4 wines!!

Excellent result for Summus 2010 that gets a score of  93, as well as for the first vintage of Aska that receives 92 points.

Really outstanding rating achieved by Centine 2011 with its 91 points, same as for Belnero 2010.

Below the tasting comments from James Suckling:

Castello Banfi Toscana Summus
· Country
Italy
· Region
Tuscany
· Varietal
· Vintage
2010
· Score
93
Tasting Notes

A wine with grace and beauty with blueberry and chocolate character. Medium-to-full body, with fine tannins and a clean finish. Sangiovese (25%), Cabernet Sauvignon (40%), Syrah (35%). Delicious now but will be better in 2015.

Castello Banfi Toscana Aska
· Country
Italy
· Region
Tuscany
· Varietal
· Vintage
2010
· Score
92
Tasting Notes

New wine from this famous Brunello estate. From the area of Bolgheri. I like the tangy fruit, shaved chocolate and hints of walnuts. Full body, yet fresh and balanced. Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Try in 2016.


Castello Banfi Toscana Centine
· Country
Italy
· Region
Tuscany
· Varietal
· Vintage
2011
· Score
91
Tasting Notes

The aromas of strawberries, cream and flan are bountiful. Full body, with soft and silky tannins and lively acidity. Almost tangy. Fruity and lively finish. A wonderful value from one of the benchmarks of Tuscany. 60% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon and 20% Merlot. Drink or hold.

Castello Banfi Toscana Belnero
· Country
Italy
· Region
Tuscany
· Varietal
· Vintage
2010
· Score
91
Tasting Notes

Aromas of blueberries, blackberries and moss follow through to a full body, with fine tannins and a juicy, fruity, fresh finish. Savory and lightly salty. Excellent to drink now but better in two or three years. A delicious wine for a good price. Predominantly Sangiovese.

Enjoy!

Brindis



 "El término ‘brindis’ tiene su origen en la expresión alemana del siglo XVI “Bring dir’s” (“Yo te lo ofrezco”)."

Emperadores, monarcas, nobles... Todos ellos, sus fiestas y la amenaza de venenos mortales, están detrás de una tradición que llega hasta nuestros días: el brindis.

El origen del término ‘brindis’ se remonta al siglo XVI. Fue entonces cuando los militares de Carlos V, tras su triunfo sobre Roma, llenaron sus copas de vino, las alzaron al frente y bebieron al grito de "bring dir's". Sin saberlo, habían dado nombre a uno de nuestros rituales más sociales.

Ahora bien, el origen del ritual cuenta con múltiples influencias históricas. Por ejemplo, ¿por qué suele ofrecerlo el anfitrión? Algunos cuentan que en los grandes banquetes de griegos y romanos los criados servían en las copas a todos los invitados y el anfitrión alzaba su copa y tomaba un trago, en señal de que aquella bebida no tenía veneno alguno –eran épocas turbulentas en las que envenenar al enemigo era algo normal-. El mismo motivo originó supuestamente el ‘choque de copas’ al brindar, que tenía la función de salpicar y mezclar el contenido de ambas, para mostrar que la bebida no estaba envenenada.

En definitiva, amistad, confianza y buenos deseos rodean desde sus orígenes a nuestro brindis, valores que continuamos fortaleciendo. Nosotros te invitamos a que brindes respetando las tres partes principales del ritual: el brindis verbal (desde un sencillo “salud” hasta una declaración de intenciones), el acuerdo (chocando las copas o alzándolas sin tocar entre sí –en algunas culturas no está bien visto-) y el trago simbólico (siempre que se brinda, se debe beber). Y lo más importante: durante el momento de acuerdo mira siempre a los ojos, sólo así tu brindis será sincero.

http://gaitero.com/es/la-sidra/como-disfrutarla/el-brindis-perfecto